Enerji eksikliği, bitkinlik veya yorgunluk hissidir.
Yorgunluk uyuşukluktan farklıdır . Uyuşukluk, uyuma ihtiyacı hissetmektir. Yorgunluk enerji ve motivasyon eksikliğidir. Uyuşukluk ve ilgisizlik (ne olduğunu umursamama hissi) yorgunluğa eşlik eden belirtiler olabilir.
Yorgunluk, fiziksel çabaya, duygusal strese, can sıkıntısına veya uyku eksikliğine verilen normal ve önemli bir tepki olabilir. Yorgunluk yaygın bir semptomdur ve genellikle ciddi bir hastalıktan kaynaklanmaz. Ancak bu daha ciddi bir fiziksel veya zihinsel bozukluğun işareti olabilir. Yorgunluk, iyi bir uyku, iyi beslenme veya düşük stresli bir ortamla giderilemiyorsa sağlık uzmanınız tarafından değerlendirilmelidir.
Yorgun olduğunuzda fiziksel bir yorgunluk hissedersiniz. Yorgun olmanın da ötesinde, uyanık kalamadığınız hissine kapılıyorsunuz. Ne kadar uzun bir dönem olursa olsun bu yorgunluğu yaşamamalısınız.
Önemli olan nedeni bulmak ve uygun çözümü uygulamaktır; bu, sağlıklı beslenmek kadar basit bir şey olabilir.
Yorgunluk nedir?
Yorgunluk, aşırı yorgunluğun tıbbi terimidir. Yorgunluk hem fiziksel hem de zihinsel olabilir.
Belirli bir düzeyde yorgunluğun tamamen normal olduğunu akılda tutmak önemlidir. Örneğin günün sonunda uzun süre uyanık kalmaktan dolayı kendinizi yorgun hissedebilirsiniz veya benzer şekilde egzersiz/antrenman sonrasında da yorgunluk belirtileri gösterebilirsiniz.
Bu his normaldir çünkü insan vücudunu aşırı efordan korumada önemli bir rol oynar ve ne zaman biraz daha dinlenmeniz ve vücudunuzun iyileşmesine izin vermeniz gerekebileceğini söyleyen bir mekanizmadır.
Ancak gerçek yorgunluğun “yorgun” veya “çok uykulu” olmaktan farklı bir duygu olduğunu akılda tutmak önemlidir; çünkü bu durum genellikle şekerleme veya kaliteli bir uyku ile giderilir.
Aşırı yorgunluk tehlikeli hale gelebilir, örneğin iş yerinde araç kullanıyorsanız veya ağır makine kullanıyorsanız kolaylıkla kazaya yol açabilir ve hem siz hem de çevrenizdeki insanlar için risk oluşturabilir.
Yorgunluğun birçok nedeni olabilir. Bazen yorgunluğa neyin sebep olduğunu ve bunun nasıl düzeltileceğini belirlemek zor olabilir. Bu yazıda kendinizi yorgun hissetmenizin bazı nedenlerini ve günlük sağlığınızı iyileştirmek için bunları nasıl tedavi edebileceğinizi inceleyeceğiz.
Yorgunlukla ilişkili semptomlar
Yorgunluk, enerji ve motivasyonun (hem fiziksel hem de zihinsel) eksikliği veya azalmasıdır. Ancak hayatınızın diğer bölümlerini de etkileyebilir. Yorgunluğun bir sonucu olarak ortaya çıkabilecek yaygın semptomlardan bazıları şunlardır:
- Tükenme: Aşırı zihinsel veya fiziksel yorgunluk durumu.
- Kronik yorgunluk veya uyuşukluk.
- Uyku sorunları: Gece boyunca rahat bir uyku çekmede zorluk.
- Kas zayıflığı: Herhangi bir yoğunluk gerektiren bir görev için kaslarınızı kullanmaya çalıştığınızda kendinizi çok çabuk zayıf hissedersiniz.
- Az motivasyon: Basit görevler imkansız görünmeye başlar ve hiçbir şey yapmak için motive olmazsınız.
- Kötü ruh hali: Daha önce sizi rahatsız etmeyen, bazen sevdiklerinizle olan ilişkinizi etkileyen basit şeyler yüzünden arkadaşlarınıza ve ailenize karşı aşırı derecede sinirli olmaya başlarsınız.
- Konsantrasyon eksikliği: Elinizdeki göreve konsantre olma yeteneğiniz giderek kötüleşiyor ve odaklanamıyor ve hatırlayamıyorsunuz .
- İştah kaybı: Yemek yeme isteğinizi kaybedebilirsiniz.
- Duygusallık: Hiçbir sebep olmadan öfkelenebilir veya duygusal açıdan dengesiz olabilirsiniz.
- Baş Ağrıları: Küçük işler yaptıktan sonra baş ağrısı gibi sağlık sorunları yaşayabilirsiniz .
Bunların hepsi yorgunluğun bir sonucu olarak karşılaşabileceğiniz belirtilerdir. Yorgunluğu durdurmak ve böylece daha sağlıklı ve tatmin edici bir yaşam sürmek için mümkün olan her şeyi yapmak önemlidir.
Yorgunluk: Bir tanı
Herhangi bir semptom yaşadıysanız ve yorgunluğunuzun olduğunu düşünüyorsanız ve bu durum zamanla devam ediyorsa, sebebini teşhis edebilmesi için sağlık uzmanınıza danışmalısınız.
Uygun olduğunu düşünüyorsanız doktorunuz tıbbi bilgilerinizi ve mevcut durumunuzu inceleyerek sizi böyle hissettiren şeyin ne olduğunu anlayacak ve size teşhis ve sonrasında tedavi sağlamaya çalışacaktır.
Ayrıca size diyet ve yaşam tarzı alışkanlıklarınızı da soracaktır. Diğer nedenleri ekarte edebilmeleri için tıp uzmanına karşı dürüst olmanız çok önemlidir.
Son olarak doktorunuz kan, idrar tahlili gibi tetkikler yapmak isteyebilir.
Ancak bahsettiğimiz gibi geçici ve belirtiler hafif ya da orta şiddetteyse sağlıklı beslenmeyle, daha fazla dinlenmeyle ya da multivitamin alımıyla çözülebilir.
Yorgunluğun nedenleri
Çoğu insan için yorgunluk hissini tek bir nedene bağlamak zordur. Yorgunluğunuz büyük olasılıkla günlük rutininizde veya yaşam tarzınızda yediğiniz, tükettiğiniz veya yaptığınız şeylerin birleşiminin sonucudur.
Yorgunluğun nedenleri farklı kategorilere ayrılabilir:
- Yaşam Tarzı
- Fizik
- zihinsel
İnsanların yorgunluk yaşamasının en yaygın nedeni, sahip oldukları yaşam tarzı kararları ve rutinleridir.
İşte yorgunluğa neden olan birçok yaşam tarzı faktöründen bazıları:
- Uyku eksikliği: Genellikle günde 8 saatten az uyuduğunuzda ortaya çıkar.
- Kötü beslenme: İnsanlar genellikle günlük yaşam tarzları için ihtiyaç duydukları beslenmeyi alamazlar.
- Fiziksel efor: Vücut gün boyunca aşırı yükleniyorsa, örneğin yapılan iş fiziksel açıdan çok zorluysa.
- Fiziksel aktivite eksikliği: Herhangi bir egzersiz yapmamak kötüdür ve sizi spor yapmaktan veya yürüyüşe çıkmaktan daha fazla yorabilir.
- Sıkıntı: Bir kişinin beyni yeterince uyarılmadığında, adenozin adı verilen ve uyuşukluğa neden olan bir kimyasal üretir.
- Alkol tüketimi: Düzenli olarak alkol içmek sinir sistemini baskılayarak sizi dünyaya karşı daha az duyarlı ve daha yorgun hale getirebilir.
- Fazla kafein tüketmek: Kafeinin etkisi geçince kendinizi eskisinden daha yorgun hissedersiniz.
- Antidepresanlar: Antidepresanlar, ruh halinizi iyileştirebilen ve depresyonu önleyebilen beyin kimyasalları üzerinde etki gösterir, ancak sizi uykulu hale getirme yan etkisine de sahiptirler.
Hamilelik ayrıca yorgunluğa da neden olabilir. Vücudunuzdaki hormonal değişiklikler nedeniyle kendinizi çok yorgun hissediyorsunuz. Ancak bu yalnızca birkaç hafta veya ay sürmelidir.
Yorgunluğunuza neden olabilecek fiziksel koşullardan bazıları şunlardır:
- Kötü bağırsak kontrolü
- Obstrüktif uyku apnesi
- Anemi
- Stres
- Gıda alerjisi veya intoleransı
- Uykusuzluk gibi uyku bozuklukları
- Virüsler: Soğuk algınlığı, grip veya COVİD-19 gibi
- Baş dönmesi ve bayılma
Zihinsel yorgunluk da yorgunluğa neden olabilir. Belki işinizden ya da çocuklara bakmaktan dolayı zihninizin yorgun olduğu zamandır. Kötü ruh hali, yorgunluk ve kaygıya neden olabilir. Çoğu zaman kendinizi kötü bir ruh halinde hissedebilir ve sürekli bir şeylerin başarısız olacağından korkabilirsiniz. Verimliliğiniz düşebilir ve en basit görevler bile imkansız hale gelebilir veya yavaş gerçekleştirilebilir.
Zihinsel yorgunluk, sokakta yürürken veya araba kullanırken dikkatinizin dağılmasına neden olabileceğinden tehlikeli olabilir.
Daha az yorgunluk hissetmek için ipuçları ve çareler
Bunlar yorgunluk için alabileceğiniz en iyi önlemlerden bazılarıdır.
Bu ipuçları daha iyi yaşam tarzı seçimleri yapmanıza, zihinsel kontrolü yeniden kazanmanıza ve yorgunluğun etkilerini azaltmanıza yardımcı olabilir:
- Fiziksel kondisyonunuzu geliştirin: Ne kadar çok hareket ederseniz, diğer görevleri yerine getirmek için o kadar motive olursunuz. Fiziksel aktiviteler yapmak size daha fazla enerji verecektir. Kendinizi motive etmek için sabahları günlük 15 dakikalık basit bir yürüyüşle başlayın.
- Sabah yogası ve meditasyonu: Sabahları 10 dakikalık yoga, uyanmanıza ve önümüzdeki güne hazırlanmanıza yardımcı olabilir. Zor gibi görünebilir ancak yorgunluk seviyelerinizde büyük bir fark yaratabilir.
- Kilo: Eğer kilo sağlığınızı etkiliyorsa (bunun bir sağlık uzmanı tarafından belirlenmesi gerekir), ister düşük ister yüksek olsun, sağlıksızsa yorgunluk ve halsizliğe neden olan başka sorunlara yol açabilir.
- Uyku rutini: Yeterince dinlendiğiniz ve her gün benzer saatlerde uyanıp uyuduğunuz sağlıklı bir uyku rutinine sahip olmak önemlidir. İyi uyumanın rahatlığı ve faydaları vücudun iyileşmesinde çok büyük olabilir.
- Daha az kafein tüketin: yorgun hisseden kişilerin diyetlerindeki kafeini azaltmasını önermektedir. Kafein çay, kahve, alkolsüz içecekler ve enerji içeceklerinde bulunur.
- Alkolden kaçının: Alkol içmek uykuya dalmanıza yardımcı olabilir ancak uyku kalitesi çok daha düşük olduğundan sabah kalktığınızda kendinizi yorgun ve uykulu hissedebilirsiniz.
- Susuz kalmayın: Vücudunuz yeterince susuz kalırsa kendinizi daha yorgun hissedersiniz ve ayrıca günde en az 2 litre su içmek de önemlidir.
- Sağlıklı bir diyet: Besleyici bir diyet, gün boyunca ihtiyacınız olan tüm enerjiye sahip olmanıza yardımcı olacaktır. Diyetinize meyve, sebze ve tam tahılları dahil etmelisiniz.
- Yeterince demir tüketin : Demir eksikliği anemiye ve yorgunluğa neden olabilir.
- Kahvaltı yapın: Sağlıklı bir kahvaltı yapmak, sabahları metabolizmanızı hızlı bir şekilde başlatmak için çok önemlidir; bu, vücudun besinleri parçalayıp enerji sağlayabileceği anlamına gelir.
Yorgunluğu önlemek için vücuda bakım yapmak önemlidir. Eğer sizde varsa, vücudunuz iyileşene kadar geçici bakıma ihtiyacınız olabilir. Ancak önlemek daha iyidir, bu nedenle sağlığınız için baskıdan kaçınmaya çalışmalı, sağlıklı beslenmeli ve yorgunluğu önlemelisiniz.