Doktor ve hekim tarafından reçete edilen her türlü serum, evde ve kabinimizde güvenle yapılmaktadır. Söz konusu makalemiz bilgilendirme amaçlıdır. Teşhis ve tedaviler için doktor muayenesi, tanı, teşhis ve tedavi yöntemi belirtilmelidir. Evde serum hizmeti, serum takma fiyatı ne kadar? En yakın sağlık kabini? Sağlık kabini en yakın? Bu makalemizde grip üzerinde duracağız.
Grip Nasıl Yayılır?
Uzmanlar, grip virüslerinin esas olarak grip hastalarının öksürmesi, hapşırması veya konuşması sırasında ortaya çıkan damlacıklar yoluyla yayıldığını düşünüyor. Daha az sıklıkla, bir kişi grip virüsü bulunan bir yüzeye veya nesneye dokunduktan sonra kendi ağzına, burnuna veya muhtemelen gözlerine dokunarak grip (nezle) hastalığına yakalanabilir.
Grip virüsleri, enfekte olmuş çoğu kişide, belirtiler ortaya çıkmadan bir gün önce başlayarak hastalandıktan sonraki beş ila yedi güne kadar tespit edilebilir. Grip olan kişiler, hastalıklarının ilk üç günü boyunca en fazla bulaştırıcı olurlar.
Grip olan kişiler bunu başkalarına bulaştırabilir. Çoğu uzman, influenza virüslerinin çoğunlukla grip olan kişilerin öksürmesi, hapşırması veya konuşması sırasında çıkan damlacıklar yoluyla yayıldığını düşünmektedir. Bu damlacıklar yakınlarda bulunan kişilerin ağızlarına veya burunlarına düşebilir veya muhtemelen akciğerlere çekilebilir. Kendinizle başkaları arasında fiziksel mesafe koymak , solunum yolu virüsünün yayılma riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Daha az sıklıkla, bir kişi üzerinde influenza virüsü bulunan bir yüzeye veya nesneye dokunarak ve ardından kendi ağzına, burnuna veya muhtemelen gözlerine dokunarak grip olabilir.
Grip Olan Kişiler Ne Zaman Bulaşıcı Olur?
Grip virüsleri, çoğu enfekte kişide semptomlar gelişmeden bir gün önce başlayarak hastalandıktan beş ila yedi gün sonrasına kadar tespit edilebilir . Grip olan kişiler, hastalıklarının ilk üç gününde en bulaşıcıdır. Küçük çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler de dahil olmak üzere bazı kişiler daha uzun süreler boyunca bulaşıcı olabilir.
Belirtiler genellikle influenza virüsleri bir kişinin solunum yolunu enfekte ettikten yaklaşık iki gün sonra başlar (ancak bir ila dört gün arasında değişebilir). Teorik olarak, belirtiler başlamadan önce enfekte bir kişinin influenza virüslerini yakın temaslarına bulaştırması mümkündür. Bazı kişiler influenza virüsleriyle enfekte olabilir ve hiçbir belirti göstermeyebilir ancak yine de virüsü yakın temaslarına bulaştırabilirler.
Gribin Belirtileri ve Semptomları
Grip, influenza virüslerinin neden olduğu bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Hafif veya şiddetli hastalıklara yol açabilir, hatta bazen ölüme bile yol açabilir.
Grip hafif ila şiddetli hastalıklara neden olabilir ve zaman zaman ölüme yol açabilir. Grip belirtileri genellikle aniden ortaya çıkar. Grip olan kişiler genellikle bu belirtilerin ve semptomların bazılarını veya tamamını hissederler:
- Ateş veya ateşli hissetme/titreme
- Öksürük
- Boğaz ağrısı
- Burun akıntısı veya tıkanıklığı
- Kas veya vücut ağrıları
- Baş ağrıları
- Yorgunluk
- Bazı kişilerde kusma ve ishal görülebilir, ancak bu durum çocuklarda yetişkinlere göre daha yaygındır.
- Grip geçiren herkesin ateşi olmayacağını unutmamak önemlidir.
Gribe yakalanan çoğu kişi birkaç gün ile iki haftadan daha kısa bir sürede iyileşir, ancak bazı kişilerde grip sonucu komplikasyonlar (zatürre gibi) gelişebilir; bunların bir kısmı yaşamı tehdit edici olabilir ve ölümle sonuçlanabilir.
Sinüs ve kulak enfeksiyonları gribin orta düzeydeki komplikasyonlarına örnektir; zatürre ise sadece grip virüsü enfeksiyonundan veya grip virüsü ve bakterisinin birlikte enfeksiyonundan kaynaklanabilen ciddi bir grip komplikasyonudur. Gribin tetiklediği diğer olası ciddi komplikasyonlar arasında kalp iltihabı (miyokardit), beyin iltihabı (ensefalit) veya kas dokularının iltihabı (miyozit, rabdomiyoliz) ve çoklu organ yetmezliği (örneğin solunum ve böbrek yetmezliği) yer alabilir. Solunum yollarının grip virüsü enfeksiyonu vücutta aşırı bir inflamatuar yanıtı tetikleyebilir ve vücudun enfeksiyona verdiği yaşamı tehdit eden yanıt olan sepsise yol açabilir . Grip ayrıca kronik tıbbi sorunları da kötüleştirebilir. Örneğin astımı olan kişiler grip oldukları sırada astım atakları yaşayabilir ve kronik kalp rahatsızlığı olan kişiler grip tarafından tetiklenen bu durumun kötüleşmesini yaşayabilir.
Gripten Daha Yüksek Risk Altındaki Kişiler
Herkes grip olabilir, sağlıklı insanlar bile ve griple ilgili ciddi sorunlar her yaşta herkesin başına gelebilir, ancak bazı kişiler hastalanırlarsa griple ilgili ciddi komplikasyonlar geliştirme riski daha yüksektir. Bunlara 65 yaş ve üzeri kişiler, belirli kronik tıbbi rahatsızlıkları (astım, diyabet veya kalp hastalığı gibi) olan her yaştan kişiler, hamile kişiler ve 5 yaşından küçük çocuklar, ancak özellikle 2 yaşından küçük olanlar dahildir.
Grip Komplikasyonlarının Acil Uyarı İşaretleri
Bu uyarı işaretlerini yaşayan kişilerin derhal tıbbi yardım alması gerekir.
Çocuklarda
- Hızlı nefes alma veya nefes almada zorluk
- Mavimsi dudaklar veya yüz
- Her nefeste kaburgalar içeri çekiliyor
- Göğüs ağrısı
- Şiddetli kas ağrısı (çocuk yürümeyi reddediyor)
- Dehidratasyon (8 saat boyunca idrar yapamama, ağız kuruluğu, ağlarken gözyaşı alamama)
- Uyanıkken uyanık olmamak veya etkileşimde bulunmamak
Nöbetler
- Ateş düşürücü ilaçlarla kontrol altına alınamayan 104 Fahrenheit derecenin üzerindeki ateş
- 12 haftadan küçük çocuklarda herhangi bir ateş
- İyileşen ancak daha sonra tekrarlayan veya kötüleşen ateş veya öksürük
- Kronik tıbbi durumların kötüleşmesi
Yetişkinlerde
- Nefes almada zorluk veya nefes darlığı
- Göğüste veya karında sürekli ağrı veya basınç
- Sürekli baş dönmesi, kafa karışıklığı, uyanamama
Nöbetler
- İdrar yapmamak
- Şiddetli kas ağrısı
- Şiddetli zayıflık veya dengesizlik
- İyileşen ancak daha sonra tekrarlayan veya kötüleşen ateş veya öksürük
- Kronik tıbbi durumların kötüleşmesi