Takviye almayan veganlarda ya da emilim bozukluğu sonucu B12 vitamini eksikliği ortaya çıkabiliyor.
-
Bu vitaminin eksikliği anemiye yol açar, bu da solgunluğa, halsizliğe, yorgunluğa ve şiddetli ise nefes darlığına ve baş dönmesine neden olur.
-
Ciddi B12 vitamini eksikliği nörolojik hasara neden olabilir ve sonuç olarak ellerde ve ayaklarda karıncalanma veya his kaybına, kas güçsüzlüğüne, refleks kaybına, yürüme zorluğuna, kafa karışıklığına ve demansa neden olabilir.
-
B12 vitamini eksikliğinin tanısı kan testlerine dayanmaktadır.
-
Anemiye bağlı semptomlar yüksek dozda B12 vitamini takviyesi alındığında azalır.
-
Yaşlı insanlarda nörolojik hasar ve demansın neden olduğu semptomlar devam edebilir.
B12 Vitamini (kobalamin), folik asitle birlikte kırmızı kan hücrelerinin (eritrositler) oluşumunda ve olgunlaşmasında, hücrelerin genetik materyali olan DNA’nın (deoksiribonükleik asit) sentezinde gereklidir. B12 vitamini normal sinir fonksiyonu için de gereklidir. İyi bir B12 vitamini kaynağı sağlayan gıdalar arasında et (özellikle dana eti karaciğer ve diğer organ etleri), yumurta, zenginleştirilmiş tahıllar, süt, istiridye, istiridye, somon ve ton balığı bulunur.
Hemen hemen tüm diğer vitaminlerden farklı olarak B12, vücut tarafından ihtiyaç duyulana kadar, özellikle karaciğerde büyük miktarlarda depolanır. Tüketimin durdurulması durumunda vücuttaki birikintiler tükenmeden önce 3 ila 5 yıl arasında kalır.
Yüksek dozda B12 vitamini her derde deva olarak alınmamalıdır; ancak öte yandan vitamin toksik görünmemektedir; Aşırı miktarda B12 tüketimi önerilmez.
B12 vitamini hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunur. Genel olarak B12 vitamini, ince bağırsağın kalın bağırsakla iletişim kuran son bölümünde (ileum) emilir. Ancak bunun gerçekleşmesi için vitaminin, midede üretilen bir protein olan intrinsik faktörle birleştirilmesi gerekir. İçsel faktör olmadan B12 vitamini bağırsaktan geçer ve dışkıyla dışarı atılır.
B12 vitamini olgun kan hücrelerinin oluşumu için gerekli olduğundan eksikliği anemiye yol açabilir . Bu bozukluk, anormal derecede büyük kırmızı kan hücrelerinin (makrosit) ve anormal beyaz kan hücrelerinin (lökositler) varlığıyla karakterize edilir. B12 vitamininin büyük bir kısmı karaciğerde depolandığı için eksikliğin başlamasından 3 ila 5 yıl sonrasına kadar bu hastalık gelişmeyebilir.
B12 vitamini eksikliği anemi gelişmese bile nörolojik hasara (nöropati) neden olabilir.
B12 vitamini eksikliğinin nedenleri
B12 vitamini eksikliği şunlardan kaynaklanabilir:
-
B12 vitamininin yetersiz tüketimi.
-
Vitaminin vücutta yetersiz emilimi veya depolanması.
Uygunsuz tüketim
B12 vitamini eksikliği, takviye alınmadığı sürece hiçbir hayvansal ürün tüketilmediğinde (veganlar) ortaya çıkar. Vegan bir anne bebeğini emzirirse B12 vitamini eksikliği yaşama riskiyle karşı karşıya kalır. Yetersiz tüketimden dolayı eksiklik oluşması diğer kişilerde pek olası değildir.
Yetersiz emilim
B12 vitamini eksikliğinin en yaygın nedeni yetersiz emilimdir. Aşağıdakiler yetersiz emilime neden olabilir:
-
İnce bağırsağın bir kısmında bakteriyel aşırı büyüme
-
Yetersiz emilim ( çölyak hastalığı veya bazı pankreas bozuklukları gibi malabsorbsiyon bozuklukları )
-
İnce bağırsağın son kısmını etkileyen inflamatuar bağırsak hastalığı
-
Balık tenyası enfeksiyonu
-
İleri HIV enfeksiyonu
-
Kilo vermek için bariatrik cerrahi
-
İnce bağırsağın B12 vitamininin emildiği bölümünün cerrahi olarak çıkarılması
-
Antasitler ve metformin gibi ilaçlar ( diyabet tedavisinde kullanılır )
-
Nitro okside tekrar tekrar maruz kalma (gülme gazı)
-
İç faktörün yokluğu
-
Mide ekşimesinin azalması (yaşlılarda sık görülür)
Aşırı aktif bir bağışıklık sistemi tarafından üretilen ve intrinsik faktör üreten mide hücrelerine saldırıp yok eden anormal antikorların varlığı nedeniyle intrinsik faktör mevcut olmayabilir (bu reaksiyona otoimmün metaplastik atrofik gastrit denir). Yokluğunun bir başka nedeni de midede oluştuğu bölgenin cerrahi rezeksiyonu olabilir. İntrinsik faktörün yokluğuna bağlı olarak B12 vitamini eksikliği pernisiyöz anemiye neden olur.
Yaşlılarda mide asiditesinin düşük olması nedeniyle emilim yetersiz olabilir. Bu azalan asitlik, vücudun et proteinlerinden B12 vitamini çıkarma yeteneğini azaltır. Bununla birlikte, vitamin takviyelerinde bulunan B12 vitamini, mide asiditesinin düşük olduğu durumlarda bile yeterince emilir.
Uygunsuz depolama
Karaciğer bozuklukları B12 vitamininin depolanmasını etkileyebilir çünkü vücutta bulunan B12 vitamininin çoğu karaciğerde depolanır.
B12 vitamini eksikliği belirtileri
B12 vitamini eksikliği anemisi yavaş yavaş gelişir, böylece vücut biraz uyum sağlayabilir . Sonuç olarak, anemi şiddetli olsa bile semptomlar hafif görünebilir.
Aneminin belirtileri şunlardır:
-
solgunluk
-
Zayıflık
-
Tükenmişlik
Kansızlık şiddetli ise nefes darlığı, baş dönmesi ve kalp hızında artış gözlenir.
Bazen dalak ve karaciğer büyür.
Zararlı anemiden (iç faktörün yokluğundan dolayı) muzdarip genç yetişkinlerin mide kanseri ve diğer mide-bağırsak kanserlerine yakalanma olasılığı daha yüksektir.
Nörolojik hasar varsa ilk olarak bacakları (özellikle ayakları) ve kollardan daha sık etkiler. Ayaklarda ve ellerde karıncalanma hissedilir, bacaklarda, ayaklarda ve ellerde his kaybı olur, kollarda ve bacaklarda güçsüzlük meydana gelir. Bacakların ve kolların bulunduğu pozisyon hissedilmez (postüral hassasiyet) ve titreşimler algılanmaz. Hafif veya orta derecede kas güçsüzlüğü gelişebilir ve refleksler kaybolabilir. Yürümek zorlaşır.
Bazen kafa karışıklığı, sinirlilik ve hafif depresyon olabilir. İleri düzeyde B12 vitamini eksikliği hezeyan ve paranoyaya neden olabilir (etkilenen kişi diğer insanların kendisine zarar vermek istediğine inanır) ve zihinsel işlevleri etkileyerek demansa yol açabilir .
B12 vitamini eksikliği teşhisi
-
Kan testi
-
Bazen endoskopi
B12 vitamini eksikliğinden genellikle kan testlerinde anormal derecede büyük kırmızı kan hücreleri görüldüğünde ve aynı zamanda karıncalanma ve uyuşukluk gibi nörolojik hasarın karakteristik semptomları olduğunda şüphelenilir. Bu durumda kandaki B12 vitamini konsantrasyonunun ölçülmesi gerekir.
Kandaki folik asit konsantrasyonu da genellikle büyük kırmızı kan hücrelerinin varlığının başka bir nedeni olabilecek folik asit eksikliğini dışlamak için belirlenir.
Yaşlı bir kişide B12 vitamini eksikliği doğrulanırsa, mide asidinin azalmasının nedeni genellikle ciddi olmadığından başka test yapılmaz. Eğer genç bir kişi ise, diğer kan testleri de dahil olmak üzere nedeni belirlemek için başka testler yapılabilir.
Endoskopi (iç yapıları doğrudan keşfetmek için esnek bir görüntüleme tüpü kullanarak ), içsel faktör üreten mide hücrelerinin tahribatını kontrol edebilir.
B12 vitamini eksikliğinin tedavisi
-
B12 vitamini takviyeleri
-
Nörolojik hasarı olan kişilere intravenöz olarak B12 vitamini verilir.
B12 vitamini eksikliği olan yaşlı insanlar, B12 vitamini takviyeleri alarak iyileşir, çünkü eksiklik genellikle vitaminin etten emilmesindeki zorlukların bir sonucudur; Takviyelerden emilimi etten daha kolaydır.
B12 vitamini eksikliği ve zararlı aneminin tedavisi, yüksek dozda B12 vitamini takviyesinin uygulanmasını içerir. Asemptomatik eksiklik durumunda ağızdan uygulanır. Periyodik kan testleri, B12 vitamini konsantrasyonunun normal değerlere döndüğünü doğrulamayı mümkün kılar.
B12 vitamini düzeyi çok düşük olan veya sinir hasarına bağlı semptomları olan kişilere genellikle kas içi enjeksiyon yoluyla B12 vitamini verilir. Kendi kendine uygulanabilen enjeksiyonlar, B12 vitamini konsantrasyonu normale dönene kadar birkaç hafta boyunca günlük veya haftalık olarak yapılır. Daha sonra, nedensel bozukluk düzeltilemediği sürece, süresiz olarak ayda bir kez uygulanırlar.
Anemi genellikle yaklaşık 6 hafta içinde azalır. Ancak nörolojik hasara bağlı şiddetli semptomlar aylarca veya yıllarca sürerse geri döndürülemez olabilir. B12 vitamini eksikliği ve demansı olan yaşlı kişilerin çoğunda, tedavi sonrasında zihinsel işlevlerde iyileşme görülmez.
B12 vitamini eksikliğinin önlenmesi
B12 vitamini eksikliğinin önlenmesi için vegan annelerin bebeklerine doğumdan itibaren B12 vitamini takviyesi yapılması önerilmektedir.