Geçmeyen öksürük için serum takviyemizi denediniz mi?

Geçmeyen öksürük için tedavisi?

Geçmeyen öksürük için tedavisi?

Kuru veya mukuslu olsun: öksürük her zaman rahatsız edici ve sinir bozucudur. Öksürdüğünüzde vücutta neler olduğunu, bunun ne gibi yararları olduğunu ve öksürüğe neyin iyi geldiğini öğrenin.

Öksürük, mukus, toz veya diğer yabancı cisimleri solunum yolundan uzaklaştırmak için vücudumuzun önemli bir koruyucu mekanizmasıdır. Ancak öksürük aynı zamanda birçok hastalığın da belirtisidir. Banal solunum yolu enfeksiyonları genellikle semptomları tetikler. Öksürük aynı zamanda korona enfeksiyonunun veya başka bir ciddi akciğer hastalığının belirtisi de olabilir. Öksürüğün doğru şekilde tedavi edilebilmesi için nedenlerinin bilinmesi önemlidir.

Öksürük nasıl oluşur?

Öksürük bilinçli olarak kontrol edilebildiği gibi öksürük refleksi yoluyla istemsiz olarak da tetiklenebilir. Diğer şeylerin yanı sıra solunum yolunun mukozasında bulunan sözde reseptörler, bundan sorumlu olan öksürük uyarısını iletir. Örneğin toz veya kalın mukusla temas ettiğinizde beyindeki öksürük merkezi aktive olur ve öksürük refleksini tetikler:

  • Derin bir nefes alıyoruz.
  • Larinks kapanır.
  • Solunum kasları kasılır.
  • Larinks açılır ve hava dışarı çıkar.

Gerçekten öksürdüğünüzde, soluduğunuz hava, daralmış glottisten patlayıcı bir şekilde zorlanır. Hava akışı saatte birkaç yüz kilometre hıza ulaşabilir.

Öksürük vücudun önemli bir savunma tepkisidir ve temizleme işlevi vardır . Doğal koruyucu refleksin amacı hava yollarımızı yabancı cisimlerden ve mukustan temizlemektir. Alt solunum yollarından önce boğaza, sonra da kelimenin tam anlamıyla vücuttan dışarı atılırlar.

Vücut için sıkı çalışma

Koruyucu mekanizmanın düzgün çalışabilmesi için farklı kas grupları kullanılır. Öksürürken en önemli kas diyaframdır. Ancak karın ve sırt kasları da çok fazla zorlanır. Bu nedenle, uzun süreli öksürüğün yorucu, hatta bazen rahatsız edici olması şaşırtıcı değil; özellikle de geceleri uyumamızı engelliyorsa.

Güçlü bir öksürük kas ağrısına veya baş ağrısına neden olabilir ve bazen burun kanamasına veya gözlerdeki kan damarlarının patlamasına neden olabilir. Şiddetli öksürük atakları hassas kişilerde, özellikle çocuklarda bulantı veya kusmaya neden olabilir. Şiddetli öksürük nedeniyle karın ve kaburga kırıkları da meydana geldi. Öksürük atakları çok şiddetliyse ve uzun sürüyorsa öksürüğün geçici bilinç kaybına yol açması dahi mümkündür.

Öksürüğün birçok tetikleyicisi olabilir

Öksürük bir hastalık değil, bir semptomdur. Ani ekshalasyondan kaynaklanır ve solunum yollarının tahrişine verilen bir reaksiyondur. Öksürüğün birçok tetikleyicisi vardır. Bunlar arasında SARS-CoV-2 gibi patojenler, yabancı cisimler veya kışın soğuk veya sisli hava da dahil olmak üzere soluduğumuz kirleticiler yer alır. Ancak psikolojik stres veya yemek borumuza kaçan mide asidi ( mide yanması ) da öksürüğü tetikleyebilir. Sebepleri tespit etmek ve bunlara uygun şekilde tedavi etmek için aşağıdaki faktörler önemlidir:

  • Süre: akut öksürük (3 ila 4 haftadan az) veya kronik öksürük (3 ila 4 haftadan uzun)
  • Oluşumu: işle ilgili (toz, kirleticiler), fiziksel efordan sonra, alerjen teması (polen veya hayvan kılı gibi), solunum yolu enfeksiyonu, psikolojik nedenler (stres gibi), bazı ilaçların alınması (yüksek tansiyon için ACE inhibitörleri gibi)
  • Eşlik eden semptomlar: ateş, nefes darlığı
  • Balgam: rengi, miktarı, kıvamı, kokusu
  • Risk faktörleri: kalp veya akciğer hastalığı, sigara içme, yutma bozuklukları gibi
  • Öksürük sesi: sessiz, kısık, ıslık sesi, havlama

Kuru öksürük mü yoksa mukus mu?

Mukus veya balgam üretimi olmadan öksürüğe teknik jargonda verimsiz öksürük denir . Adından da anlaşılacağı gibi kuru öksürük genellikle duman, toz parçacıkları veya mide asidi gibi dış uyaranlara verilen bir reaksiyondur. “Sıradan” bir soğuk algınlığı bile genellikle kuru bir öksürükle başlar, daha sonra mukus üreten bir öksürüğe dönüşür ve soğuk algınlığı çoktan dinmiş olsa bile sıklıkla devam eden can sıkıcı bir kuru öksürükle sona erer. Bazen bunun arkasında ciddi bir solunum yolu hastalığı da olabilir (örneğin astım veya tüberküloz). Ayrıca kardiyovasküler preparatların (ACE inhibitörleri) bir yan etkisi olarak kronik kuru öksürük ortaya çıkabilir.

Mukus veya balgam üretimi ile öksürmeye balgamlı öksürük denir . Genellikle virüsler veya bakteriler tarafından tetiklenir. Genellikle burun akıntısı, ses kısıklığı veya ateş gibi başka semptomlar da vardır. Patojenler, iltihaplanan ve artan miktarda mukus üreten solunum sistemine saldırır. Diğer patojenler mukusa yerleşebileceği için öksürüğün burada önemli bir temizleme işlevi vardır. Bu nedenle verimli öksürük sırasında öksürüğü desteklemek genellikle önemlidir.

Öksürük – ne zaman doktora görünmeli?

Güçlü öksürükler, solunum yolu ve bronşların mukoza zarına kalıcı olarak saldırır. Bu, patojenlerin yayılmasını daha da kolaylaştırır. Bu nedenle on günden uzun süren inatçı öksürüklerde mutlaka tıbbi yardıma başvurmalısınız. Nefes almada zorluk, garip nefes alma sesleri veya yüksek ateş yaşıyorsanız da bir doktora görünmelisiniz. Bu aynı zamanda gözle görülür veya kanlı balgam, alın bölgesinde ağrı veya göğüste baskı hissi için de geçerlidir.

Üç aydan uzun süren öksürük, sigara içenlerin öksürüğüne, KOAH’a, kronik bronşite, astıma veya diğer akciğer hastalıklarına işaret edebilir. Ayrıca hamileyseniz bir doktora görünün. Bebekler ve iki yaşın altındaki çocuklar için de tıbbi muayene önemlidir.

Sağlık Kabinimizde öksürük için serum takviyesi

Sağlık kabinimizi arayarak ya da bizzat sağlık kabinimize gelerek, tamamen hasta şikayetleri doğrultusunda hazırlanan öksürük için serum takviyemizi deneyebilirsiniz. Güçlü içeriği ve denenmiş kalıcı çözümlere ulaşmak için şimdi arayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

WhatsApp Randevu Al!
☎ Ara | Sıhhat Sağlık Kabini