Boğaz enfeksiyonu ne iyi gelir?

Boğaz enfeksiyonu ne iyi gelir?

Boğaz enfeksiyonu ne iyi gelir?

Boğaz ağrısı genellikle zararsızdır. Ancak nadir durumlarda ciddi nedenlere bağlı olabilir ve komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle semptomları bilmek ve tıbbi tedavinin ne zaman önerileceğini bilmek önemlidir. Boğaz ağrısının en yaygın nedeni boğaz iltihabıdır. Teknik terim farenjittir. Boğaz enfeksiyonları genellikle soğuk algınlığı virüsleri tarafından tetiklenir. Ancak bunun arkasında başka virüsler veya bakteri enfeksiyonu da olabilir.

Farenjitin tipik belirtileri arasında boğazda kaşıntı, boğaz ağrısı ve yutma güçlüğü bulunur. Ateş ve burun akıntısı gibi diğer soğuk algınlığı semptomları sıklıkla ortaya çıkar. Viral boğaz ağrısı genellikle birkaç gün sonra kendiliğinden geçer. Bakteriyel bir enfeksiyon ise antibiyotik tedavisi faydalı olabilir. Bazen boğaz ağrısı, bademcik iltihabı veya orta kulak enfeksiyonu gibi ikincil hastalıklara yol açabilir . Nadir durumlarda ciddi komplikasyonlar da mümkündür.

Boğaz enfeksiyonlarına genellikle virüsler neden olur. Çoğu zaman bunlar soğuk algınlığına neden olan rinovirüsler, adenovirüsler, influenza virüsleri veya solunum sinsityal virüsü gibi virüslerdir. Daha nadiren, Epstein-Barr virüsü (Pfeiffer glandüler ateşine neden olan) veya insan bağışıklık yetersizliği virüsü (HIV) gibi başka virüsler de söz konusudur.

İnsanların yaklaşık üçte birinde boğaz enfeksiyonlarına bakteriyel enfeksiyon neden olur. Grup A streptokoklar en yaygın bakteriyel nedendir. Streptokokal anjina genellikle 5 ila 15 yaş arasındaki çocuklarda görülür. 3 yaşın altındaki çocuklarda ve yaşlı erişkinlerde daha az görülür.

Streptokokal anjina genellikle antibiyotik kullanılmasa bile 7 gün içinde iyileşir. Tedavi edilmeyen streptokokal anjina bazen komplikasyonlara neden olur. Bunlar arasında peritonsillit veya apse, romatizmal ateş ve böbrek iltihabı (glomerülonefrit) yer alır.

Nadiren bel soğukluğu ve difteri gibi bakteriyel enfeksiyonlar boğaz iltihabına neden olur.

Boğaz ağrısı neye benziyor ve kendini nasıl gösteriyor?

  • Yutulduğunda boğaz ağrısı
  • Boğazı temizleme veya öksürme zorunluluğu
  • Şişmiş servikal lenf düğümleri
  • Burun akıntısı, öksürük, ses kısıklığı
  • Yorgunluk, bitkinlik, hafif ateş
  • Çocuklarda ayrıca: mide bulantısı, kusma ve karın ağrısı
  • Ancak kronik farenjit durumunda ana belirtiler şunlardır:
  • Boğazda kuruluk hissi
  • Boğazını temizlemek zorunda kaldı
  • Yabancı cisim hissi
  • Kalın mukus öksürmek
  • Kısmen boğulma hissi

Boğaz ağrısına ne sebep olur?

Boğaz ağrısına genellikle virüsler neden olur ve soğuk algınlığı veya grip benzeri bir enfeksiyonla birlikte ortaya çıkar. Bu duruma daha sonra akut farenjit adı verilir. Ana tetikleyiciler adenovirüsler veya rinovirüsler gibi soğuk algınlığı virüsleridir . SARS-CoV-2 virüsü (koronavirüs) aynı zamanda farenjitin tetikleyicilerinden biridir.

Boğaz enfeksiyonu belirtileri?

Streptokokal anjinadan etkilenen kişiler genellikle yutkunma ve konuşma sırasında şiddetli ağrı hissederler. Ağrı bazen kulaklarda hissedilir. Bazı hastalarda ateş, baş ağrısı ve mide rahatsızlığı görülür. Bademcikler kırmızı, şiş ve bazen beyaz lekeler halindedir. Boyundaki lenf düğümleri şişebilir ve hassaslaşabilir.

Sık bademcik enfeksiyonu geçiren kişilerde bademciklerdeki normal küçük çöküntüler bazen küçük taşlara benzeyen beyaz, sertleşmiş salgılarla dolar. Bu taşlar kokuya neden olan bakterilere bağlanarak kronik ağız kokusuna neden olabilir. Ayrıca etkilenen kişiler bademcik iltihabına karşı daha duyarlı hale gelir.

Soğuk algınlığı olan hastalarda sıklıkla burun akıntısı, tıkalı bir burun ve öksürük görülür. Pfeiffer glandüler ateşi olan kişiler genellikle aşırı derecede yorgundur, çok sayıda şişmiş lenf düğümüne sahiptir ve bademciklerinin artan şişmesi, hastanın nefes almasını, gürültülü nefes alma noktasına kadar engelleyebilir.

Boğaz enfeksiyonuna ne iyi gelir?

Çok fazla içmek boğazdaki mukoza zarlarını nemlendirir ve viral patojenleri vücuttan dışarı atar . Adaçayı içeren bitkisel çaylar iltihabı azaltabilir ve kan dolaşımını hızlandırabilir. Sıcak kompresler veya ılık süt boğazı rahatlatır.

Boğazdaki enfeksiyon ne kadar sürer?

Grip enfeksiyonu sırasında, viral boğaz ağrısının semptomlarının kendi kendine azalması normalde yalnızca birkaç gün sürer; toplam yedi ila on dört gün normaldir. Etkilenenlerin çoğu bir hafta sonra tekrar semptomsuz hale gelir ve ardından enfeksiyon riski azalır.

Boğaz enfeksiyonu bulaşıcı mıdır?

Kronik farenjitin virüs veya bakteri dışında da nedenleri vardır, bu nedenle bulaşıcı değildir . Ancak akut farenjite karşı dikkatli olmanız gerekir: bulaşıcıdır ve hapşırma, öksürme veya öpme gibi damlacık enfeksiyonu yoluyla etrafınızdakilere bulaşabilir.

Boğaz enfeksiyonlarına genellikle bir virüs neden olur ancak streptokok boğaz ağrısı gibi bakterilerden de kaynaklanabilir. Semptomlar yutulduğunda şiddetli ağrı ve kırmızı, şişmiş bademcikleri içerir. Tanı boğaz muayenesine dayanır. Bakterilerin neden olduğu farenjit tedavi edilmezse bademciklerde apseye dönüşebilir. Ağrı analjeziklerle giderilir; Streptokok enfeksiyonu antibiyotiklerle tedavi edilir.

Boğaz ağrısı için serum var mı?

Akut boğaz ağrısı mutlaka tıbbi tedavi gerektirmez. Ancak belirtiler aniden ortaya çıkarsa ve bunlara örneğin yüksek ateş ve belirgin genel belirtiler de eşlik ediyorsa mutlaka bir doktora görünmelisiniz. Bu durumda grip benzeri bir hastalık (Grip veya COVİD 19), bademcik iltihabı, orta kulak enfeksiyonu ve hatta Pfeiffer glandüler ateşinden kaynaklanabilir. Ağızda gözle görülür irin, benekler veya beyaz ila sarımsı kabarcıkların birikmesi de tıbbi muayene ve tedavi nedenleridir. Doktorunuz tedavi için serum önerebilir.

Bir yanıt yazın

WhatsApp Randevu Al!
☎ Ara | Sıhhat Sağlık Kabini