Yazın hastalanmıyor muyuz? Ne yazık ki değil! Özellikle tatil sezonunda bazı hastalıklara karşı hassasız.
Deniz ve hareket hastalığı
Birçok kişi gemi veya araba ile seyahat ederken mide bulantısı yaşar. Bunun kesin nedenleri henüz bilinmemektedir. Özellikle çocuklar seyahat sırasında mide bulantısından yakınırlar, hatta sıklıkla kusarlar.
“Öncelikle çok ağır yememek önemli. Tost ve meyve seyahat için ideal atıştırmalıklardır. Dolaşımı dengelemek için yeterli sıvı da gereklidir!” diyor Dr. Viyana’daki Kadın ve Sağlık’tan Doris Gapp, kapsül, damla veya tablet formundaki zencefil, taşıt tutmasını önlemeye yardımcı olur.
Aktif madde dimenhidrinat içeren ilaçlar da eczanelerde mevcuttur. Yan etkilerini mutlaka sorunuz.
Araba sürerken okumak ya da oynamak değil, dışarıya bakmak önemlidir. Temiz hava almak ve ara sıra mola vermek de faydalıdır.
Güneş Yanığı
Kim bilmez ki, güneş yanığı! Kremi uygularken veya güneşte çok uzun süre kalırken vücudunuzun bir bölümünü gözden kaçırabilirsiniz ve cildiniz kırmızı ve ağrılı hale gelebilir.
Ne yardımcı olur:
Güneş sonrası losyonlara ek olarak cilde uygulanan soğuk lor veya yoğurt, güneş yanığının hızlı bir şekilde giderilmesini sağlayabilir. Aloe veranın güneş yanığının iyileşme sürecini hızlandırdığı da kanıtlanmıştır. Ancak en iyi çözüm önlemedir: “Yoğun bir bronzluk arzusunu bir kenara bırakıp yüksek güneş koruma faktörü ve hatta güneş kremi kullanmak daha iyidir!” diyor Dr. Gapp. Ve: Güneş koruyucunun az miktarda uygulanması önerilmez! En iyi koruma vücudunuzun bazı kısımlarını giysilerle kapatmaktır.
Güneş çarpması
Baş ve boyun uzun süre kavurucu güneşte korunmasız bırakılırsa zarlar tahriş olur ve güneş çarpması meydana gelebilir. Semptomlar baş ağrısı, ateş, mide bulantısı ve hatta kusmayı içerir. Doris Gapp, “Dikkat, küçük çocuklar özellikle risk altındadır!” diye uyarıyor.
Ne yardımcı olur:
Derhal gölgeli veya tercihen serin bir yere gidin, uzanın ve başınızı hafifçe yüksekte tutun. Başınızı ve boynunuzu soğuk havlularla serinletin. Doris Gapp, “Ancak buz paketleri asla doğrudan kafanın üzerine yerleştirilmemelidir” diyor. Çok fazla içmek de önemlidir.
Önleyici bir önlem olarak, özellikle öğle saatlerinde kavurucu güneşten kaçının ve daima şapka takın! Elbette sıcak günlerde güneş çarpmasını önlemek için yeterli su içmek de bir numaralı önceliktir.
Banyo yaparken kulak enfeksiyonu
Uzun vadede kulaktaki su, kulağın koruyucu fonksiyonunun azalmasına neden olabilir ve suda bulunan bakteri ve mantarlar daha kolay nüfuz ederek iltihaplanmalara neden olabilir. Kulak kaşınıyor ve tıkalı görünüyor. “Dış kulak kanalının tipik bir yaz hastalığı olan sözde banyo otiti, ilk olarak kaşıntı yoluyla fark edilir” diye açıklıyor Dr. Gapp, “Ayrıca kulak sanki tıkanmış gibi görünüyor. Daha sonra oldukça ağrılı olabilir ancak orta kulak enfeksiyonunun aksine ateş yoktur.”
Ne yardımcı olur:
Yüzmede orta kulak iltihabına yakalanan herkesin yüzmeyi bırakması gerekmez. Ancak kulağın mutlaka kuru tutulması gerekir! Tedaviyi uygun ilaçla doktor yürütmelidir.
Önleme için yüzdükten veya etrafa sıçradıktan sonra kulaklarınızı temiz suyla yıkayın. Daha sonra kulak kanallarını sallayın veya saç kurutma makinesiyle hafifçe kurulayın. Kulaklarınızı tıkaçlarla korumanız da faydalıdır.
Mide sorunları ve ishal
Sindirim sorunları sıklıkla, özellikle de tatildeyken ortaya çıkar; özellikle de şımarık mide gibi mide sorunları. Bunun hijyenik nedenleri olabilir veya mide, özel, alışılmadık yiyecekler veya hazırlama biçimleri nedeniyle kolayca boğulabilir. Bu genellikle balık ve deniz ürünleri veya özel baharatlarda meydana gelir. “Buz küpleri aynı zamanda mideyi etkileyen potansiyel bir mikrop kaynağı da olabilir” diyor Dr. Gapp. Bu neden özellikle tatilde oluyor? Mikroplar sıcak havalarda daha hızlı çoğalır, bu da bağışıklık sisteminin tehditle mücadele etmesini zorlaştırır.
Ne yardımcı olur:
İshal ve kusma vücudun temizleme süreçleri olduğundan çoğu gastrointestinal enfeksiyon bir ila üç gün sonra kaybolur. Doris Gapp, “İlk gün mümkün olduğu kadar az katı yiyecek tüketmek ve sonrasında hafif bir diyet uygulamak faydalıdır” diyor. İçme, dolaşımın dengelenmesi ve ayrıca mikropların ve virüslerin vücuttan daha hızlı atılması için son derece önemlidir. Özellikle çok miktarda sıvı kaybeden herkesin mutlaka elektrolit alması gerekir.
Yemek yerken mümkün olan en iyi hijyenin, kontrol sizde olduğu sürece önleyici bir etkisi vardır. Aksi takdirde: Özellikle baharatlı yemekler veya çiğ yiyecekler gibi kritik yiyeceklerden kaçının. Ve: Ellerinizi düzenli olarak yıkamayı unutmayın!
Sistit
Tatilde sistit özellikle can sıkıcıdır ve çoğunlukla kadınları etkiler. Ve bu hızlı bir şekilde gerçekleşebilir; örneğin, ıslak mayonuzu çok uzun süre açık tutarsanız. Tuvaletlerdeki veya yüzme havuzu suyundaki mikroplar veya soğuk havalarda çok hafif olan giysiler de mesane enfeksiyonlarına yol açabilir. Sistite neden olan mikroplar cinsel ilişki sırasında da bulaşabilir. Enflamasyon, idrar yaparken yanma hissi, idrara çıkma isteğinin artması ve kramplar yoluyla fark edilir hale gelir.
Ne yardımcı olur:
Ana kural: çok iç! “Suya ek olarak en iyi seçenek, ayı üzümü yaprakları, huş ağacı yaprakları, ısırgan otu yaprakları, altın başak, kızılcık ve at kuyruğundan oluşan mesane veya böbrek çayıdır” diyor Dr. Gapp. Karnınıza koyacağınız sıcak su şişesi ağrının hafiflemesine yardımcı olur.
Belirtiler üç günden uzun sürüyorsa ve ateş de eşlik ediyorsa bir doktora görünmelisiniz. Mesane enfeksiyonunun piyelonefrite dönüşmemesi için hiçbir durumda geciktirilmemelidir!
Önleyici bir önlem olarak, yüzdükten veya etrafa su sıçrattıktan sonra ıslak mayolarınızı değiştirmenize yardımcı olur. Seksten sonra tuvalete gidip mesanenizi boşaltmak en iyisidir.
Şişmiş bacaklar ve ayaklar
Yaz sıcağında bacaklardaki şişlik, ağrı ve yorgunluk nedeniyle zayıf damarlar hızla fark edilir hale gelir.
Ne yardımcı olur:
Mümkün olduğunca bacaklarınızı yükseltin, serin ayak banyoları yapın, hatta özel bir damar jeli kullanın.
“Önleyici tedbir olarak batonlu yürüyüş, yüzme veya bisiklete binme gibi yeterli egzersiz yaptığınızdan emin olun. Çayırda çıplak ayakla yürümek ayaklarınız ve bacaklarınız için de faydalıdır” diyor Gapp. Uzun araba yolculuklarında, uçakta veya trende de ayak egzersizleri yapabilirsiniz.
Kalıcı olarak toplardamar zayıflığından şikayetçi olan herkes, buna uygun şekilde tedavi etmelidir; örneğin at kestanesi özü içeren kremler ile. Doktor, “Aescin aktif maddesi damar duvarlarını sıkılaştırıp sızdırmaz hale getirerek sıvının dokuya sızmasını ve ödem oluşumunu hafifletiyor veya önlüyor” diyor.
Boğaz ağrısı
Boğaz ağrısı özellikle yaz aylarında zordur. Klima, soğuk suda çok uzun süre banyo yapmak veya yoğun sıcakta susuzluğunuzu gidermek için buz gibi içecekler – bunların hepsi özellikle yaz aylarında beklenmedik bir şekilde boğaz ağrısına neden olabilir.
Ne yardımcı olur:
Burada her zaman olduğu gibi – mukoza zarlarınızı nemli tutmak için bol bol için. Zaten çok geç olduysa, ılık adaçayı, kekik veya papatya çayı, limon suyu ve ballı ılık su ve pastiller yardımcı olacaktır.
Yaz aylarında boğaz ağrısı yaşamamak için klimayı çok soğuk ayarlamamaya dikkat edin. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin her türlü yolu boğaz ağrısını da önler.