Kabinde sonda takılması, hastanın Kabindeki tedavisi devam ederken ihtiyaç halinde Kabinde bakım hemşiresi tarafından uygulanan bir yöntemdir. Kabinde sonda takma uygulaması yapabilmek için öncelikle hekimin talepte bulunması ve tedavi planına sonda uygulama işleminin ilave edilmesi gerekmektedir.
Kabinde Sonda Takma İşlemi ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Kabinde sonda takma işlemi sırasında veya sonrasında bazı istenmeyen durumlar yaşanabilir. Bu durumların neler olduğu ve karşılaşıldığında nasıl bir yol izlenmesi gerektiği konusunda aileler bilgilendirilmelidir.
- İdrar sondası takma işlemi sırasında Kabinde bakım hemşiresi steril çalışmalı, perine temizliğini iyi yapmalı ve steril eldivenlerini giydikten sonra steril olmayan malzemelere asla dokunmamalıdır.
- İdrar sondası eğer uzun süreli takılı kalacaksa mutlaka silikon üriner sondalar tercih edilmelidir.
- Seçilen silikon sonda numarası hastaya uygun olmalıdır. Küçük numara silikon sondalar idrar kaçışlarına neden olabileceği gibi, büyük numara silikon sondalar hastayı rahatsız edecektir.
- Takılı idrar sondası kolay kolay çıkmaz. Fakat hastanın çekerek çıkarması durumunda tahriş, kanama ve ağrı görülebilir. Sondanın tekrar değiştirilmesi gerekir.
- İdrar torbası tıkanabilir. Böyle bir durumda sondanın yıkanması gerekir, açılmıyor ise hemşire tarafından değiştirilmesi gerekir.
- Hasta üzerinde yapılan tüm medikal veya uygulamalı tedavilerde olduğu gibi sonda takmanın enfeksiyon riski vardır. Bu nedenle takılan sondanın bakımının çok iyi yapılması, belli dönemlerde idrar tahlili yapılması gerekir.
- Hastaların bazılarında uzun süreler takılı kalan sonda nedeniyle kaslarda oluşabilecek zayıflıklar, mesanede fonksiyon kayıplarına neden olabilir.
- İdrar sondasının sürekli takılı olması gereken durumlarda en fazla 45 günde bir sondanın değişimi sağlanmalıdır.